CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

A fost lansat Ghidul despre utilizarea semnăturii electronice 

28 septembrie 2020 – Documentul, elaborat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, prezintă o informație exhaustivă a procesului de utilizare a documentelor şi semnăturilor electronice în Moldova. Ghidul prezintă posibilitățile tehnice disponibile la nivel naţional şi internaţional de utilizare a semnăturii electronice, dar şi avantajele implementării acestui instrument.

„Ghidul cu Întrebări și Răspunsuri: Semnătura Electronică”, care a fost inspirat în urma webinarului organizat pe acest  de către ATIC, aduce la cunoștința utilizatorului explicații de la A la Z în procesul de creare, implementare şi utilizare a documentelor şi semnăturilor electronice.

Autorii vin și cu prezentarea cadrului de reglementare juridic al Republicii Moldova pe marginea subiectului abordat în ghid, scopul fiind ghidarea antreprenorilor și altor entități vizate în acest domeniu complex.

Potrivit lui Marina Bzovîi, director executiv ATIC în contextul pandemiei, necesitatea utilizării pe scară largă a semnăturii electronice a devenit stringentă. Documentele semnate electronic au aceeași valoare legală pe care o au documentele pe suport de hârtie semnate și ștampilate. Un document semnat electronic cu un certificat digital este mult mai dificil de falsificat decât o ștampilă sau o semnătură olografă. În plus, utilizarea documentelor electronice este mai ieftină, mai rapidă și mai eficientă. De asemenea, toate aceste „hârtii” sunt și purtătoare de costuri și, mai nou, creează riscuri epidemiologice. Cu semnătura electronică, timpul pierdut se reduce cu 99%, iar costurile cu 40%”, a mai subliniat Marina Bzovîi.

„Ghidul cu Întrebări și Răspunsuri: Semnătura Electronică” a fost elaborat de Asociația Națională a Companiilor din sectorul TIC (ATIC), cu suportul și expertiza Serviciului de Informații și Securitate, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și Agenției de Guvernare Electronică. Partenerul de comunicare a proiectului este Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul RM.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.