CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Antreprenor despre e-comerț: ”Hârtiuțe, ștampiluțe, hai fă trei copii, scanate nu le acceptăm, 3 originale, fă o mapă…” 

Antreprenor despre e-comerț: ”Hârtiuțe, ștampiluțe, hai fă trei copii, scanate nu le acceptăm, 3 originale, fă o mapă…”

Viceprim-ministru Dumitru Alaiba s-a întâlnit cu antreprenorii din Moldova ca să afle direct de la ei principalele piedici în dezvoltarea comerțului electronic din țară. Dezbaterile au fost organizate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și de Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru.

Printre problemele pe care le enumeră antreprenorii sunt logistica și birocrația excesivă. În spatele unei cumpărături pe internet stau multe procese. Printre acestea – infrastructura slabă de eComerț și interacțiunea greoaie cu autoritățile vamale și fiscale. Antreprenorii mai susțin că e-comerțul în Moldova este încă foarte birocratizat, regulile au evoluat puțin, acestea fiind elaborate atunci când comerț electronic încă nu exista.

Participând la discuții, reprezentantul DHL în Moldova a menționat că și azi instituțiile statului mai cer de la operatorul comerțului economic: ”Hârtiuțe, ștampiluțe, hai fă trei copii, scanate nu le acceptăm, 3 originale, fă o mapă…”. Toate acestea se întâmplă, în viziunea omului de afaceri, pentru că nu există o gândire până la capăt atunci când se elaborează actele normative, în baza cărora activează antreprenorii.  

O altă problemă spun oamenii de afaceri este Codul vamal existent care datează din anul 2000. Potrivit antreprenorilor atunci când se elabora Codul actual e-comerțul nu exista nici în țările dezvoltate. În replică, Ministrul dezvoltării economice și digitalizării Dumitru Alaiba, a menționat că nou Cod Vamal va intra în vigoare în cel mai scurt timp. Iar în ceea ce ține de solicitările din partea instituțiilor statului referitoare la prezența ștampilelor sau a unor acte care nu mai trebuie să fie solicitate, ministrul a solicitat de la antreprenori propuneri concrete privind procedurile ce pot fi excluse.

În cadrul discuțiilor s-a mai vorbit despre necesitatea dezvoltării unui ecosistem al comerțului electronic pe piața internă. Asta presupunând dezvoltarea unor marketplace-uri care să ajute antreprenorii din Moldova ce vor să facă comerț electronic sau vor să exporte online și i-ar scuti de o serie de probleme colaterale, rezolvarea cărora este doar pe puterea companiilor mari, cum ar fi infrastructura de depozite (eFulfilment), integrarea instrumentelor de plată online (ePayments), serviciile de curierat (eDelivery), proceduri simple de export și taxare, etc.

La finalul discuțiilor ministrul Alaiba a menționat că pentru îmbunătățirea e-comerțului în Moldova, cu suportul Consiliului Economic deja a fost elaborat și votat de Parlament în martie curent un pachet legislativ care deja a intrat în vigoare, iar un set noi de modificări legislative ar putea fi dezvoltat până la finele anului curent.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.